Desi mai degraba un concept decat o realitate, terorismul informatic suscita astazi interesul deopotriva al mass-media si cercurilor guvernamentale.
Studii in domeniu releva faptul ca pericolul exista, insa este putin probabil ca un atac terorist virtual sa aiba loc in viitorul apropiat.
Ce este, insa, terorismul informatic? In prezent, atat in mediile academice, cat si in cele circumscrise securitatii IT, exista foarte multe definitii, multe dintre acestea incercand un paralelism cu definitia clasica a terorismului.
In esenta, potrivit definitiei Biroului Federal de Investigatii al SUA avem de-a face cu "un atac premeditat, motivat politic, impotriva informatiilor, sistemelor de calculatoare, programelor si operarilor de date, ce conduce la violente impotriva obiectivelor civile si necombatantilor, atac exercitat de grupari subnationale sau agenti clandestini".
Atacurile informatice reprezinta astazi un mijloc atractiv de a mentine o teroare electronica (fie ea si numai declarativa...) asupra guvernelor, mediilor de afaceri ori populatiei, chiar si numai din considerentul ca este mai ieftina decat orice alta modalitate consacrata, traditionala.
In momentul de fata, insa, se face o paralela (periculoasa, as zice) intre conceptul de terorism informatic si cel de hacktivism (o mixtura intre activismul clasic, alterarea integritatii datelor informatice si perturbarea functionarii sistemelor informatice)
Hacktivismul acopera o gama variata de ingerinte in spatiul public sau privat virtual, cum ar fi:
- protestul virtual si blocada virtuala
- "bombele" email
- penetrarea site-urilor web si perturbarea functionarii sistemelor informatice
- infectarea sistemelor cu virusi, viermi sau cai troieni
Conceptul de hacktivism include, de asemenea, si sintagma "nesupunere civica in spatiul cibernetic" (engl. Electronic Civil Disobedience)