Home > Cybercrime Issues > Computer-related Fraud

scam_3.jpg

 

Fapta de a cauza un prejudiciu patrimonial unei persoane prin introducerea, modificarea sau stergerea de date informatice, prin restrictionarea accesului la date informatice ori prin împiedicarea, în orice mod, a functionarii unui sistem informatic, în scopul de a obtine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 3 la 12 ani.

(art. 49 Titlul III -prevenirea si combaterea criminalitatii informatice, Legea 161 din 2003)


În mediul informatic, frauda poate avea mai multe forme si adesea se poate confunda cu înselaciunea traditionala, mijlocul de realizare fiind computerul. Dat fiind mediul informatic în care acestea sunt initiate si derulate, am considerat necesar sa le amintesc în acest context, astfel:

•    „Bait and switch” (momeste si schimba);
•    „Scrisorile nigeriene” sau  Frauda 419;
•    Facturarea falsa;
•    „Frauda salam”;
•    Înfiintarea de firme „fantoma”;


Momeste si schimba

baitandswitch.jpg

Este o forma de frauda informatica în care faptuitorul ademeneste potentiali clienti facand publicitate (pret foarte mic, profitabilitatea afacerii etc.) unor produse, care fie nu exista în realitate, fie sunt ulterior schimbate cu produse aparent similare, dar cu calitati net inferioare.

În esenta, clientului i se prezinta posibilitatea de a  achizitiona un anumit produs la un pret foarte mic, însa în momentul onorarii comenzii, acestuia i se comunica faptul ca produsul „nu mai exista în stoc” si i se ofera o alta posibilitate, un alt produs (contrafacut) ca o „consolare” pentru „inexistenta” celui original prezentat în anunt.

Caracteristic pentru aceasta frauda este faptul ca în nici un moment autorul nu are de gând (nu intentioneaza) sa vânda produsul-momeala.

Fapta se realizeaza cel mai adesea prin intermediul sistemelor informatice si al retelei Internet. Ademenirea clientilor se poate face si prin mesaje de posta electronica (email) sau prin intermediul unei (bine alcatuite) pagini de Web.


Fraude cu avans

scam_4.jpg

Sunt adesea cunoscute sub denumirea de „transferuri nigeriene” sau „scrisori nigeriene” ori, pur si simplu, „înselatorii 419” (dupa numarul articolului din Codul Penal al Nigeriei care încrimineaza astfel de fapte).

În acest caz, victimele sunt oameni bogati sau investitori din Europa, Asia Australa sau America de Nord iar mijloacele de comitere variaza de la scrisorile expediate prin posta sau faxuri la email sau pagini web, în special dupa 1990.

Schema de operare este relativ simpla. O persoana (investitor, om de afaceri etc.) este contactata dupa urmatorul sablon: „...oficial cu rang înalt din Nigeria, intentionez sa expatriez importante fonduri si va solicit ajutorul de a folosi conturile dvs. pentru transferul bancar, în schimbul unui comision de 10-20% din suma transferata...”. Presupusa afacere este în mod atent prezentata si ca un ”delict nesemnificativ” (gen white collar crime – infractionalitatea gulerelor albe), care, însa, ofera posibilitatea unor „importante câstiguri”.

Inducerea, aproape subliminal, a ideii de „mica ilegalitate” în legatura cu „operatiunea” are rolul de a descuraja victima sa raporteze cazul autoritatilor în momentul în care realizeaza ca, dându-si detaliile de cont unor necunoscuti, a fost în realitate deposedata de toate lichiditatile sau economiile.

Astfel de înselaciuni îsi au originea în Nigeria si, de regula, sunt pregatite astfel încât adresele de email, site-urile Web, numerele de telefon sau fax etc. sa para a fi cele ale unor centre de afaceri, firme sau chiar institutii guvernamentale locale.


Depozitele false

escrow.jpg

O alta metoda de fraudare în sisteme informatice este aceea prin care, autorul, dupa ce câstiga o licitatie de produse pe un site Internet specializat (gen eBay sau AltaVista), solicita victimei utilizarea unui site (sau serviciu) de escrow „sigur”, „neutru” care sa „depoziteze” bunurile (produsele – în general echipamente electronice) pâna la perfectarea aranjamentelor financiare. Bineînteles, site-ul de escrow este creat si controlat de infractor, iar la primirea bunurilor „în gaj”, respectiva pagina Web este închisa (dezactivata) iar contul sters.