Actele prin care se realizeaza elementul material al infractiunii implica efecte negative asupra starii datelor, mai ales în ceea ce priveste capacitatea lor de a functiona în maniera prevazuta de persoana care dispune de ele. Sunt, deci, excluse modificarile, stergerile etc. care nu au asemenea consecinte, adica, spre exemplu, care merg pana la a perfectiona programul sau datele din punct de vedere al finalitatii lor subiective.
Modificarea consta în actiunea faptuitorului de a introduce noi secvente sau de a sterge anumite portiuni ale datelor informatice, avand ca rezultat noi date informatice, diferite de cele initiale si neconforme cu valoarea de adevar pe care ar trebui acestea sa le reprezinte.
Prin stergere se întelege actiunea de eliminare în tot sau în parte a reprezentarii binare a datelor informatice vizate din medii de stocare tip HardDisk, CD, floppy-disk, memory-stick etc., ceea ce conduce implicit la disparitia respectivelor date.
Stergerea de date echivaleaza oarecum cu distrugerea de obiecte materiale. Poate fi vorba însa si de distrugerea suportului de date, de supraimprimarea pe benzi, platane magnetice, discuri optice (tip CD-RW), memorii flash etc. Stergerea reprezentarilor binare înseamna anularea valorilor de „0” ?i „1”, respectiv producerea de modificari asupra tensiunilor sau zonelor magnetizate corespunzatoare.
Trebuie retinut, însa, faptul ca stergerea datelor informatice nu înseamna întotdeauna si eliminarea lor definitiva. Cel mai adesea, stergerea de date este rezultatul unor comenzi software tip DELETE sau FORMAT. În acel moment, datele – care sunt organizate în calculator sub forma de fisiere – vor continua sa existe fizic în mediile de stocare însa sistemul va trata respectivele locatii drept „libere” pentru viitoare supraimprimari. Astfel, pana cand sistemul nu va ocupa locatiile respective cu alte informatii, datele initiale (presupuse sterse) vor putea fi recuperate. Desi se crede ca în urma comenzii FORMAT un disc magnetic este „formatat”, iar datele imprimate sunt automat distruse, tehnic acest lucru se întampla abia dup? executarea a sapte astfel de operatiuni.
Deteriorarea înseamna alterarea continutului binar al datelor informatice, prin insertii controlate sau aleatoare de secvente „0” si „1”(octeti) astfel încat noua secventa rezultata sa nu mai poata avea un corespondent logic în realitate.
Într-un sens mai grav, distrugerea de date poate fi rezultatul unor atingeri concrete ale unor instalatii informatice prin acte de terorism, acte specifice de sabotaj, elaborate sau foarte simple, precum si stergerea de date cu magneti sau prin inserarea de programe incidente, bombe logice etc.
Restrictionarea accesului la datele informatice este rezultatul uneia sau mai multor actiuni exercitate de catre faptuitor asupra sistemelor de calcul sau mediilor de stocare, astfel încat utilizatorul de drept sa nu le mai poata regasi în forma lor initiala ori prin procedurile standard de operare a sistemelor de calcul. În cazul restrictionarii „fizice”, faptuitorul actioneaza direct pentru blocarea accesului la resursele unui sistem prin dezafectarea componentelor periferice gen tastatura sau mouse.
În cazul restrictionarii „logice”, spre exemplu, faptuitorul poate modifica tabela de alocare a fisierelor FAT – File Allocation Table - o componenta a sistemului de operare care aloca fiecarui fisier unul sau mai multe portiuni pe suportul de stocare prin mentionarea unor adrese corespunzatoare de regasire.
Un exemplu actual de restrictionare îl reprezinta atacurile informatice la adresa paginilor Web, care au ca rezultat imposibilitatea de afisare a paginii sau chiar blocarea întregului site Web, privand atat proprietarii sau detinatorii de drept, cat mai ales vizitatorii, de continutul informational.
Prin transfer neautorizat se întelege mutarea fara drept a reprezentarii binare a informatiilor din mediul de stocare curent (autorizat) pe un alt suport de stocare extern sau chiar în interiorul aceluiasi sistem informatic, dar în alta locatie.
Migrarea datelor de pe un sistem informatic cu o anumita configuratie hardware sau software pe un alt sistem cu o configuratie diferita poate determina disfunctionalitati, iar informatia sa nu se mai regaseasca în formatul cu care utilizatorul era obisnuit. Totusi, de cele mai multe ori, asemenea incidente sunt întamplatoare si tin mai mult de profesionalismul celui care executa operatiunea decat de o eventuala intentie criminala.
Relocarea datelor poate avea un anumit impact asupra integritatii datelor informatice. Este cazul unor baze de date relationale, în care informatiile finale sunt structurate dupa o anumita ordine logica, iar la nivel fizic datele primare se regasesc dupa algoritmi bine stabiliti în functie de pozi?ionarea lor în mediul de stocare. O eventuala relocare a unora dintre aceste date poate avea ca rezultat imposibilitatea programului (sau aplicatiei principale) de a le mai identifica, ceea ce va avea efect asupra integritatii informatiilor finale, din punct de vedere al formatul asteptat de utilizator.
Practica judiciara existenta în materie releva faptul ca cele mai periculoase instrumente care altereaza datele informatice sunt programele tip Virus, Vierme sau Cal Troian, care se reproduc si/sau ruleaza în alte programe ori fisiere de date ca programe de distrugere.
Infractiunea de alterare a datelor informatice se realizeaza cu intentie directa sau indirecta.
În majoritatea cazurilor, autorul cauta sa dauneze. Intentia de a scoate dintr-un asemenea act un profit ilicit nu este necesara si ea nu este tipica acestei forme de comportament delictual. Este, totusi, posibil sa existe o motivatie indirect lucrativa, de exemplu dorinta de a face rau unui concurent.
Practica a demonstrat ca, cel mai adesea, daunele informatice sunt motivate de dorinta de razbunare a unui angajat al carui contract de munca a fost reziliat sau este pe cale de a fi. Motivatiile politice sau ideologice sunt si ele caracteristice, spre exemplu în actele teroriste. În fine, dorinta de a atrage atentia publicului sau unor organizatii nu este rara.